Vesti iz Srbije

Vlasnik kafića kažnjen sa 50.000 dinara!

Đuru Cahuna, vlasnika kafića u Kuršumliji, po prijavi inspektora za rad i radne odnose u Prokuplju, kaznio je prvo Prekršajni sud, a zatim presudu potrvdio i Apelacioni sud u Nišu, jer kako stoji u presudi, nije dozvolio inspektoru da izvrši nadzor. On mora da plati novčanu kaznu od 50.000 dinara, ali je suština, kako kaže Cahun u tome što nije kriv. Inspektor koji je upao u njegov lokal, nije imao nalog da obavi inspekcijsku kontrolu!

– Taj inspektor je bez naloga došao da kontroliše moj rad i sumnjam da je reč o pritisku koji dugo trpim, jer sam član Stranke slobode i pravde i svi u Kuršumliji me znaju kao borca za pravdu. Ovo nije prvi put da na ovaj način vrše pritisak na mene, ali me naprednjaci nikada neće slomiti. Na žalost, mislio sam da je niški Apelacioni sud barem stranački neobojen – komentariše ono što mu se dogodilo Đura Cahun.

On dodaje da mu nije jasno zašto je podneta prijava, jer on nije isterao, niti vređao inspektora koji je došao, samo mu je tražio da vidi nalog

 Moje je pravo, kao privatnika koji redovno izmiruje svoje obaveze da tražim da se poštuje zakon. U ovom slučaju to nije učinjeno, jer 16. Član Zakona o inspekcijskom nadzoru jasno kaže da inspektor mora da ima nalog kada ide u kontrolu konkretnog objekta, a ovaj to nije imao. Sumnjam da je poslat samo da bi se izvršio pritisak na mene – zaključuje Cahun.

I zaista u ovom članu zakona se jasno navodi: „Nalog za inspekcijski nadzor sadrži: podatke o inspekciji; podatke o inspektoru ili inspektorima koji vrše inspekcijski nadzor sa brojevima službenih legitimacija; podatke o nadziranom subjektu ili subjektima ako su poznati, a ako ti podaci nisu poznati, odnosno ako nije moguće utvrditi nadzirane subjekte ili je njihov broj prevelik – odgovarajuće poznate informacije od značaja za određenje subjekta, odnosno subjekata kod kojih će se vršiti nadzor (npr.: vrsta delatnosti ili aktivnosti, teritorijalno područje, lokacija objekta, vrsta robe ili proizvoda, odnosno usluga itd.); pravni osnov inspekcijskog nadzora; navođenje i kratko objašnjenje vrste i oblika inspekcijskog nadzora; procenjeni rizik; precizan i jasan opis predmeta inspekcijskog nadzora; planirano trajanje inspekcijskog nadzora (dan početka i okončanja nadzora); razloge za izostavljanje obaveštenja, ako postoje; broj, vreme i mesto izdavanja; potpis izdavaoca naloga; pečat, kada je to potrebno prema obeležjima predmeta inspekcijskog nadzora.U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor je vezan sadržinom naloga, odnosno utvrđenim predmetom inspekcijskog nadzora, osim ako se inspekcijski nadzor vrši nad neregistrovanim subjektom – kada se inspekcijski nadzor vrši i bez naloga i u granicama predmeta koje inspektor utvrđuje tokom trajanja inspekcijskog nadzora“.

Dakle, nalog nije potreban samo ako je nelegalni objekat u pitanju, a Cahunov kafić je legalan već dvadeset i pet godina, koliko ga drži!

– Hoće da me isteraju znam, zato što pričam da su na vlasti sve kriminalci. I dalje ću to da govorim, jer je istina – dodaje naš sagovornik.

On neće odustati od svoje borbe i ne mogu ga uplašiti ovakve ucene, pretnje i pritisci koji su svakodnevica u svim sredinama.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top