Vesti iz Srbije

Vlast da ne laže javnost o broju zaposlenih u projektu Rio Tinto!

Udruženja građanja Pakt, ne damo Jadar i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini zatražili su od vlasti Srbije da prestanu da „zamajavaju“ ljude o broju zaposlenih na projektu Rio Tinto, jer će prema Elaboratu o rezervama, do kojeg su došli, u rudniku u podzemnim radovima biti zaposleno 347 radnika.

U saopštenju ove organizacije traže da ministarka Zorana Mihajlović i predsednik Aleksandar Vučić hitno prestanu sa obmanjivanjem javnosti oko projekta Rio Tinta, jer „nigde u svetu ne postoji fabrika baterija i automobila u zemlji u kojoj se eksploatiše ruda“.

U istom dokumentu, kompanija iznosi podatak da je analizirala zakonske odredbe u Srbiji i maltene sa žalošću konstatuje da po važećim zakonima nije dozvoljen prekovremeni rad više od osam sati u toku radne nedelje, kao i da je ograničen podzemni rad u toku jedne smene na 10 časova, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Potpisnici saopštenja su došli i u posed informacije da pojedine inostrane firme pripremaju ponudu na poziv Rio Tinta za izgradnju rudnika, što navodi na zaključak da je kompanija unapred sigurna da će rudnik graditi i pored obećanja Mihailović i Vučića da nikakvo odobrenje za rudarenje neće biti izdato dok se ne usvoje sve predviđene Studije procene uticaja.

Ove organizacije zatražile su i odgovor na pitanje ko se to „u vreme sastanka Vučića i ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Bena Volasa šetao po dolini Jadra“.

Obezbeđenje kompanije upadljivo patrolira dolinom Jadra u džipovima, čime dodatno zastrašuju meštane i ugrožavaju njihovo pravo na mirno uživanje imovine, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top