Vesti iz Srbije

Vučić i svi koji sarađuju sa njim će morati da nadoknade štete nastale do sada!

Vučić, svi njegovi saradnici, sva njegova klijentela u SNS, sve korporacije i kompanije koje s njime sarađuju, oni će morati da nadoknade štete koje sada nastaju. Poručujem Vladi, odnosno, ljudima koji sada izdaju te dozvole, da će to sve da bude anulirano, da će sve štete: pravne, fizičke, ekološke i dr. biti plaćene iz njihove imovine – poručio je Zvezdan Kalmar, iz Koalicije za održivo rudarstvo, na protestu ispred Predsedništva Srbije protiv kompanije Rio Tinto.

  • Imamo veoma tešku situaciju na lokalu, zbog toga što postoji veliki broj građana koji su glasači SNS, koji vode dijalog i razgovore da prodaju svoju zemlju. To su ljudi koji su godinama unazad vodili razgovore sa Rio Tintom, trudeći se da prodaju cenu svoje imovine. Građani se trude da što širi pojas oko rudnika bude otkupljen – kazao je Kalmar.

On je naglasio da ovaj „veleizdajnički potez“ koji Vučić radi, potpuno izlazi izvan njegovih nadležnosti.

  • Glavnu dozvolu koju Rio Tinto ima izdao je Vučić, odnosno, ova vlast, početkom prošle godine. Dozvola je izdata ilegalno, zbog toga što nisu imali overene rudne rezerve – konstatovao je Kalmar i dodao:
  • Neće pobeći u inostranstvo, tražićemo ih, naći ćemo ih i naplatićemo iz njihove imovine, možda čak i preko nužnog smeštaja.

Kalmar je građanima Srbije poručio da svaki put kad čuju da se Rio Tinto poziva na to da radi sve po zakonu, zapamte da su zakoni donešeni pod pritiskom Svetske banke, pod pritiskom kolonijalnih ambasada…

  • Od 2015. se zakoni menjaju da bi omogućili ovakve projekte – zaključio je Kalmar.

Podsetimo, danas je ispred predsedništva Srbije održan protest građana protiv najavljenih iskopavanja rude od strane multinacionalne kompanije Rio Tinto, a juče je Aleksandar Vučić primio delegaciju ove kompanije sa kojom je razgovarao o modalitetima sveobuhvatne saradnje.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top