Uncategorized

Vučić izjavio da su u Srbiji najjeftiniji udžbenici!

Pokažite mi u kojoj to zemlji ima da se kupe za 8.000 dinara knjige za školu? U kojoj to zemlji ima, nema ni u jednoj. Nađite mi i duplo skuplje, pa nećete naći, izjavio je Aleksandar Vučić, 29. maja 2016. godine, gostujući na TV Pink.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić kritikovao je građane da se na sve žale, pa i na teške školske torbe. Tom prilikom je izjavio i da nema zemlje u kojoj se za 8.000 dinara, pa ni duplo više novca, mogu nabaviti knjige za školu, kao što je to slučaj u Srbiji. Premijer je tražio da mu se pokaže da li takva zemlja postoji.

Ispostaviće se da i u regionu i u Evropi postoje zemlje u kojima đaci dobijaju knjige ili ih koriste besplatno.

U Makedoniji su udžbenici i za osnovnu i za srednju školu besplatni, budući da ih učenici nasleđuju od prethodnih generacija. Roditelji plaćaju jedino u slučaju da đaci oštete knjigu, odnosno kupuju novi udžbenik.

U Bosni i Hercegovini đaci nižih razreda osnovne škole, takođe, ne plaćaju knjige, dok učenici u Holandiji i njihovi roditelji tokom čitave osnovne škole nemaju troškove za udžbenike.

Osnovci na Kosovu, izuzev onih koji pohađaju nastavu po nastavnom planu i programu Republike Srbije, takođe dobijaju besplatne udžbenike od vlade u Prištini.

Podsetimo, za vreme prethodne vlasti, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je omogućio besplatne udžbenike svim osnovcima.

Dakle, nekoliko primera zemalja koje su obezbedile besplatne knjige za učenike, bez obzira na njihovo materijalno stanje, demantuju Aleksandra Vučića, koji roditeljima u Srbiji poručuje da se žale za džaba, jer je kod nas najjeftinije.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top