Vesti iz Srbije

Vučić: „Nije mi problem da kažem istinu, minimalac će biti 35.000“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras na televiziji Hepi u emisiji „Ćirilica“, gde je govorio o sporovima građana sa bankama. Da podsetimo, danas je trebalo da bude održana sednica Skupštinskog odbora za ustavna pitanja na kojoj je trebalo da se usvoje autentična tumačenja tri zakona koja se tiču tih sporova.

Do toga nije došlo, Vučić je istakao da je zamolio poslanike SNS da odustanu od usvajanja autentičnih tumačenja zakona.

Predsednik Srbije je istakao da „tu odluku nije doneo jer se uplašio naroda“, već, kako je rekao, „u cilju zaštite najsiromašnijih građana“.

– Ne treba biti naročito pametan pa biti na strani naroda i reći da su banke te koje uzimaju više profita. To nije uvek pametno ponašanje, ja sam se rukovodio nečim drugim. Tu najveću korist imaju advokati, a ne građani, odnosno narod, oni koji su najsiromašniji. Ja nemam problem da govorim istinu – rekao je Vučić i dodao:

– Ovde nije pitanje samo banaka, tu je i pitanje korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Zatim je Vučić govorio o današnjem protestu advokata.

– Advokati su danas protestovali zbog sebe, a ne zbog građana. Bolje da ne govorim o sprezi advokata i sudija, kako ne bi pričali da se mešam u rad pravosuđa.

Međutim, Vučić je istakao da situacija sa bankama nije vest dana.

– Meni to sa bankama nisu najvažnije vesti dana, meni su to bile druge stvari – kamen temeljac MTU u Pazovi. To će biti jedna od najznačajnijih fabrika u Srbiji. Mi smo danas okrenuli novu stranicu u savremenoj srpskoj istoriji. Danas smo došli do nivoa, u prvom polugodištu imamo uvećani nivo stranih investicija za 18,30 odsto. To je odličan rezultat. Druga vest je da ćemo u drugom kvartalu imati okvirno 15 odsto rasta, to je rekord za Srbiju.

„Minimalac će biti veći od 35.000 dinara“

Predsednik Srbije je istakao da će doći do povećanja minimalne plate.

– Razgovarao sam sa Anom (Brnabić) i Sinišom (Malim) tri dana o tome šta da radimo sa minimalcima i platama. Svakako ćemo imati značajno povećanje plata, a želimo da uvećamo i minimalac. Prvi put u istoriji najmanja plata neće biti ispod 300 evra. Očekujemo da pre kraja godine bude više od 35.000 dinara. Loša vest je da su ministri potrošili samo 28 odsto budžeta za kapitalne investicije.

„Tektonske promene“

– U Srbiji ima više investicija nego u ostalom delu regionu zajedno. Što bi se bilo ko radovao (uspesima Srbije)? Je l’ smo naučeni da uvek budemo na repu? Mi decenijama nismo verovali da možemo da pobeđujemo osim u sportu, a sada sami ne verujemo da pobeđujemo u nečemu što život znači. To su tektonske promene – rekao je Vučić i naveo da je povećan broj zaposlenih u IT sektoru:

– Četvrti kvartal 2016. i četvrti kvartal prošle godine, duiplirali smo broj zaposlenih u IT sektoru i značajno povećali plate. To nisam ni znao, to mi je Ana rekla.

„Prosečna plata u Beogradu 705 evra“

Vučić se nakon toga prebacio na temu plate i dao je prognozu za početak naredne godine.

– Prosečna plata u Beogradu je 705 evra, a očekujemo da u januaru bude 770. Naša računica je da će prosečna plata u januaru 2022. u Srbiji biti 612 evra – istakao je on i dodao šta je veliki problem Srbije:

– Nedostaju nam zanatlije – varioci, mesari, tesari… I dalje su mnogo plaćeniji u Austriji i Švajcarskoj, pa kad dostignemo taj nivo i oni će da se vraćaju.

Vučić o Crnoj Gori: Šta vam je Srbija kriva?

Nakon što je ispričao sve što je imao o ekonomiji, Vučić se osvrnuo na odnose sa Crnom Gorom.

– Svima je Srbija kriva. Pustite Vučića, a šta vam je Srbija kriva? Šta je Srbija nažao uradila Crnoj Gori? Dali smo im vakcine, predložili otvaranje granica i da naše kompanije otvore predstavništva kod njih… Je l’ smo ih nečim uvredili? A šta su oni nama uradili? Proterali nam ambasadora, priznali nezavisno Kosovo. A da li smo mi priznali Boku ili Rožaje? Da li smo mi njima izvezli neki klan ili su oni nama kavački i škaljarski? Da li smo mi izglasali neke rezolucije ili oni nama? Gde smo mi njima nešto loše uradili? Kada je moj sin išao u Crnu Goru slikali su ga, pravili video materijale, pratili na svakom koraku. To nije u skladu sa najvišim principima. A ako je bio ugrožen, pa su ga tako štitili, izvinjavam se i hvala im.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top