Vesti iz Srbije

Vučić poručio da će Srbija uspeti da zadrži stopu javnog duga ispod 60%!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bruto nacionalni dohodak (BDP) u apsolutnim brojkama od 2012. godine do sada povećan za 50 odsto, a da je nominalno povećanje plata sa oko 300 evra dostiglo 545 evra.

Vučić je, gostujući na TV Pink, ocenio da je uvećanje BDP bilo moguće, između ostalog, i zahvaljujući velikim infrastrukturnim projektima.

On je rekao da će narednih dana biti u prilici da pokaže i posvećenost Evropske komisije da pomogne Srbiji u razvoju infrastrukture i ukazao da se širom zemlje radi na brojnim projektima, putnim i železničkim koridorima.

Vučić je naglasio da će Srbija zadržati stopu javnog duga ispod 60 odsto.

Ne postoji ni jedna zemlja u kojoj je manjom brzinom rastao javni dug nego što je Srbija. Mi vodimo računa da podižemo stopu rasta, a da pritom ne povećavamo javni dug“, rekao je Vučić, ističući kako to govori da bi pokazao da „srpskoj ekonomiji ide dobro“.

On je ocenio da će u drugom kvartalu industrijski rast biti 10 odsto, a na godišnjem nivou sedam odsto, dok će javni dug biti maniji od 58 odsto.

Vučić je rekao i da penzioneri imaju „najveće penzije u istoriji Srbije“ i potvrdio da u četvrtak počinje isplata državne pomoći penzionerima.

Pozajmice od Svetske banke i EBRD?

Predsednik Srbije izjavio je i da se razmišlja o tome da se dogodine od Svetske banke ili Evropske banke za obnovu za razvoj (EBRD) uzmu pozajmice u vrednosti milijardu evra za izgradnju regionalnih i lokalnih puteva.

On je rekao da je ponosan na uspeh Srbije kada je u pitanju izgradnja saobraćajnica i ostale infrastrukture, kao i na dogovor o pomoći EU u izgradnji pruge do Severne Makedonije

Po njegovim rečima, malo je zemalja koje je dali toliku podršku privredni i stanovništvu u vreme pandemije kao što je uradjeno u Srbiji.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top