Vesti iz Srbije

Vučić: Pre nego što sam postao premijer minimalac je bio 15.500!

Lakše je da se živi sa 35 hiljada, nego sa 15 i po hiljada dinara, koliko je bilo pre nego što sam postao predsednik Vlade… 15 i po hiljada je bio minimalac pre sedam, osam godina – izjavio je predsednik Vučić gostujući nedavno na TV „Hepi“.

– Pokušaćemo, razgovarao sam sa Anom i Sinišom tri dana, tri dana smo mi sedeli… i razgovarali o tome šta da radimo sa minimalcima i platama. Želimo da minimalac povećamo tako da pokušamo da on bude više, ako smem da kažem u ovom trenutku, od 35 000 dinara“.

Ovo obećanje o povećanju minimalne zarade ispratilo je i ono učestalo – „prvi put u istoriji Srbije“.

– Što bi značilo prvi put u istoriji Srbije da onaj ko ima minimalac u Srbiji nema platu ispod 300 evra… Lakše mu je da živi sa 35 000, nego sa 15 i po hiljada dinara, koliko je bilo pre nego što sam postao predsednik Vlade, 15 i po hiljada je bio minimalac – rekao je predsednik.

Međutim, trenutna minimalna neto zarada u Srbiji iznosi: 32.371,68, odnosno minimalna cena rada po satu iznosi 183,93 neto.

Aleksandar Vučić je postao predsednik Vlade nakon pobede Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 2014. godine, Vlada je formirana u aprilu te godine, piše Istinomer.

Minimalna neto zarada u aprilu iznosila je: 20.240,00 dinara, a cena rada po satu je koštala 115,00 dinara.

Podsetimo, 24. septembra 2014. godine upravo Vlada koju je predvodio Vučić donela je odluku da se od januara 2015. godine poveća minimalna cena rada po satu na 121 dinar. Aleksandar Vučić u svom gostovanju tvrdi da je minimalna zarada bila 15 i po hiljada i to pre sedam ili osam godina.

Međutim, taj iznos poslednji put je bilo isplaćen kao minimalna zarada u feburaru 2011. godine.

Od predsednika Vučića Istinomer ni ovoga puta nije dobio obrazloženje njegove izjave.

Dakle, minimalna plata, u trenutku kada je predsednik postao premijer iznosila je 20 hiljada i 240 dinara neto; godinu dana pre i u godini kada je preuzeo funkciju bila je oko 20 hiljada dinara. Iznos koji on spominje poslednji put je isplaćen u februaru 2011. godine, tako da njegova izjava dobija ocenu – neistina.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top