Vesti iz Srbije

Vučić u zagrljaju brata Sija: Beograd postaje „pametni grad“!

Beogradski Trg Republike jedno je od kulturnih i društvenih središta glavnog grada Srbije, popularno mesto okupljanja uz kafiće, Narodni muzej i nacionalni teatar, piše Financial Times. No, taj trg je sada i u središtu međunarodne rasprave o izvozu kineske tehnologije, nadzoru građana i sajber sigurnosti. Trg je pod stalnim nadzorom zahvaljujući opremi proizvedenoj u Kini. Sistem nadzornih kamera koji je instalirao tehnološki div Huawei ima sposobnost nadziranja ponašanja ljudi, prepoznavanja njihovih lica, identifikovanja registarskih tablica vozila i „prosuđivanja“ događaju li se neke sumnjive aktivnosti.

Kamere u središtu Beograda predstavljaju prve od oko 8.000 koje grad planira instalirati kao deo sveobuhvatnog partnerstva ‘sigurnog grada’ s Huaweijem.

Kad je projekat predstavljen 2019. godine, Nebojša Stefanović, bivši ministar unutrašnjih poslova, danas ministar obrane kojeg Vučićevi tabloidi prozivaju za navodno prisluškivanje samog Vučića, pohvalio se da će svaka ulica i zgrada na području trga biti pokrivene kamerama.

  • Znaćemo iz koje je ulice počinitelj došao, iz kojeg automobila, ko je prethodno sedeo u tom automobilu – rekao je Stefanović.

No, iako je srpska vlada u dobrim odnosima s Pekingom – pa je tako predsednik Aleksandar Vučić prošle godine poljubio kinesku nacionalnu zastavu u videu koji je skupio više od 600 miliona pregleda na kineskim društvenim mrežama, a kineskom predsedniku Siju tepa da je ‘brat’ – postavljanje takvih nadzornih sistema pokrenulo je niz osetljivih pitanja.

  • Reč je o vrlo osetljivoj tehnologiji koja omogućava praćenje celog društva – i postavlja preduslove za distopijsko, orvelijansko društvo’, kaže Zlatko Petrović, pomoćnik gen. sekretara u sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
  • To može biti opasno u rukama nekoga ko nije odgovoran i može se lako zloupotrebiti – dodaje Petrović.

Njegova nezavisna agencija zalaže se za veću raspravu i transparentnost o tome kako bi biometrijski podaci trebali biti pohranjeni, ko im može pristupiti, kako će se koristiti i koliko dugo.

Srbija nije jedina

Kontroverze iz Srbije ponavljaju se na različite načine i u celom svetu jer mnoštvo zemalja – uključujući nekoliko zapadnih demokratija – instalira nadzornu tehnologiju kao deo paketa ‘siguran grad’ i ‘pametni grad’ koje isporučuju kineske kompanije, uključujući Huawei, ZTE Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology, Zhejiang Dahua Technology, Alibaba i drugi.

Sve veća upotreba ovih kineskih tehnologija širom sveta jedno je od ključnih pitanja samita G7 u petak u Cornwallu, gde će vodeće demokratske države razmeniti ideje o tome kako najbolje odgovoriti na sve veći globalni uticaj Kine.

‘Sigurne’ i ‘pametne’ gradske tehnologije predstavljaju novo područje na kojem Kinezi mogu projicirati svoju moć – što pokazuje da će Peking iskoristiti svoj uticaj ne samo kako bi se „odbranio od spoljnog pritiska“, već i kako bi aktivno izvozio svoje političke vrednosti u druge delove sveta.

Oni koji brane kineske projekte, kažu da Kinezi koriste nadzorne sisteme koji su već uveliko u upotrebi u mnogim demokratskim zemljama, istovremeno nudeći učinkovitiju tehnologiju jer se upravljanje gradom automatizuje. Nepravedno je izdvajati kinesku tehnologiju, kažu, kada bi tehnologija proizvedena u drugim zemljama mogla predstavljati isti rizik.

Ipak, nekoliko obavještajnih izvora, gradske vlasti, akademski stručnjaci i rukovoditelji u sigurnosnoj industriji intervjuisani u Evropi, SAD-u i Aziji rekli su za Financial Times da kineski ‘sigurni’ i ‘pametni’ gradski sistemi zapravo predstavljaju pretnju sigurnosti i ljudskim pravima.

Iako se reklamiraju kao praktični sistemi i idealni alati za smanjenje troškova, ovi sistemi imaju tri specifična rizika, kažu stručnjaci. Prvi je taj da autoritarne vlade mogu koristiti sposobnost praćenja određenih ljudi u stvarnom vremenu kako bi nametnule digitalni oblik totalitarizma. Drugi je rizik da bi kineske dobavljačke kompanije – a nakon toga i možda kineska državna sigurnosna agencija – mogle dobiti pristup osetljivim podacima. Treće je da bi, u ekstremnim uslovima, kineska kompanija mogla pritiskom na prekidač posve zaustaviti neki grad. Nekoliko je gradova stoga već počelo uklanjati opremu kineske proizvodnje iz svojih sistema praćenja.

  • Ovo predstavlja globalno širenje kineskog sistema digitalnog autoritarizma. Kad kažem digitalni autoritarizam, mislim na sposobnost kontrolisanja, nadziranja i upravljanja društvima koja koriste ovu vrstu „sigurne i pametne“ gradske tehnologije – kaže Xiao Qiang, stručnjak za kineski državni nadzor na kalifornijskom sveučilištu Berkli, piše Jutarnji list.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top