Vesti iz Srbije

Vučića ne interesuje kapacitet u vrtićima!

Dugogodišnji problemi mališana u Novom Sadu za koje nema mesta u državnim vrtićma i dalje ostaju nerešeni. Problemi neupisane dece i njihovih roditelja za Miloša Vučevića ne predstavlja nešto čime bi se trebalo baviti, već mu je osnovna uloga da novosadski novac usmeri u nepotrebne i preskupe populističke projekte Aleksandra Vučića od kojih će korist imati pojedinci bliski režimu – navodi se u saopštenju GO Stranke slobode i pravde Novi Sad.

– Prema podacima o aktuelnom konkursu za upis dece u PU „Radosno detinjstvo” za radnu 2021/2022. godinu, za 1.724 slobodna mesta u vrtićima već prvog dana prijavljeno je 824 mališana, a nakon dve nedelje prispelo je čak 3.600 molbi za upis. Kako godišnje u proseku za upis u vrtiće PU „Radosno detinstvo” bude prijavljeno više od 2.600 dece, to znači da će bez mesta i ove godine ostati više od 1.000 dece. 

Na osnovu zakonskih normativa, vrtićke grupe trebalo bi da budu formirane prema sledećim kriterijumima: za uzrast dece od jedne do dve godine – do 12 dece u grupi; od dve do tri godine – do 16 dece; od tri godine – do 20 dece; od četiri godine pa do polaska u školu – do 24 dece, a do 26 dece u pripremnim predškolskim grupama. U praksi to, međutim, nije tako, pa se česte formiraju grupe sa većim brojem dece od zakonom propisanog normativa od čak 35 dece u mlađoj grupi. To predstavlja grubo prekoračenje zakonskih normativa, čime se direktno ugrožava dobrobit i dece i zaposlenih u vrtićima.

Rešenje dugogodišnjih problema mora biti hitno povećanje vrtićkih kapaciteta vrtića uz zapošljavanje dodatnih radnika, naročito vaspitačica/vaspitača i to predstavlja jedino sistemsko rešenje kojim bi se rešio problem velikog broja neupisane dece. 

Umesto u preskupe projekte koji služe samo interesima onih koji se u njega ugrađuju, Stranka slobode i pravde Novi Sad zahteva ulaganje novca u izgradnju novih vrtića u gradskim zonama gde su vrtićke grupe popunjene, uz ravnomernije raspoređivanje dece u vrtićke grupe kako bi se napokon ispoštovali zakonski normativi o broju dece u vrtićkim grupama.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top