Vesti iz Srbije

Vučićevi ljudi imaju po 5 funkcija, a on je pre samo jedno leto bio protiv toga!

Malo ko se danas još seća inicijative Aleksandra Vučića od pre sedam godina, da nijedan politički funkcioner ne može da obavlja duple funkcije, jer će inače snositi sankcije. Čini se da je ta inicijativa trajala samo jedno leto.

Te 2014. godine podneto je nekoliko ostavki na duple funkcije, a danas gotovo da nema poslanika koji istovremeno ne obavlja dve, pa čak i pet-šest funkcija. I to sve uz blagoslov Administrativnog odbora koji je od početka ovog saziva parlamenta odobrio čak pedesetak zahteva poslanika i odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije.

Nijedan zahtev poslanika nije odbijen, pa uz odobrenja koja su data u ranijim sazivima, ispada da je većina poslanika rastrzana između dve i više obaveza. Kako postižu da budu jednako predani svim obavezama odgovora nema, jer je na pitanje Danasa odgovorio samo Đorđe Milićević, poslanik i potpredsednik Socijalističke partije Srbije.

Milićević, pored poslaničke funkcije, uz pozitivno mišljenje Administrativnog odbora, od prošle godine obavlja i funkciju savetnika direktora Srbijašuma, po ugovoru o radu. U Srbijašumama prima platu u visini od 146.000 dinara, a u parlamentu Srbije paušal od 33.000 dinara. Na pitanje kako postiže da istovremeno bude na dva mesta i obavlja dva odgovorna posla, Milićević kaže „da živeti ne znači samo disati, već i raditi.“

– Ako ste odgovorni, ozbiljni i posvećeni onda svakako sve možete postići – smatra poslanik SPS.

Međutim, pionir u obavljanju više funkcija svakako je socijalista Dušan Bajatović, koji uz poslaničku funkciju radi još šest drugih poslova: direktor je Srbijagasa, član Nadzornog odbora Jugorosgasa, predsednik Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, a sve to za višemilionska primanja mesečno, odnosno za oko 34.000 evra.

Bajatović je na ranije prozivke o gomilanju funkcija, ali i para, uvek odgovarao da sva sredstva daje u dobrotvorne svrhe. U Srbijagasu angažovan je i poslanik SNS Igor Bečić.

Da saglasnost Administrativnog odbora za obavljanje druge funkcije nije dobio samo ko nije tražio, govori i podatak da je gotovo čitava poslanička grupa Saveza vojvođanskih Mađara iskoristila tu mogućnost. Nadležni skupštinski odbor izašao je u susret zahtevima Nandora Kiša, Emeše Uri, Arpada Fremonda, Zoltana Peka, Akoša Uheljija, ali i Balinta Pastora.

Pastoru je od oktobra prošle godine u dva navrata data saglasnost za obavljanje novih funkcija, a jedna od njih je i članstvo u Savetu Univerziteta u Novom Sadu. O kojoj drugoj funkciji je reč, na sajtu Skupštine nije navedeno, a nepoznato je i da li je za njih dobio odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije.

Prema podacima sa sajta Agencije iz septembra prošle godine, Pastor obavlja četiri funkcije – on je poslanik u Skupštini Srbije, predsednik Skupštine grada Subotice, odbornik u tom lokalnom parlamentu i predsednik je Upravnog odbora Fondacije „Subotička sinagoga“, gde jedino obavlja funkciju bez ikakve nadoknade.

Na listi onih koji su od oktobra prošle godine dobili odobrenje Administrativnog odbora za duple funkcije najviše je poslanika SNS.

Praksa gomilanja funkcija, koje se plaćaju iz budžeta države, lokalnih samouprava ili javnih preduzeća nije zaobišla ni druge poslanike, pa tako poslanica Dušica Stojković stiže da pored poslaničkog obavlja i posao načelnice za informisanje u opštini Rakovica.

Duple funkcije nisu zaobišle ni druge poslaničke grupe, pa je tako Muamer Bačevac, poslanik SDPS istovremeno poslanik u parlamentu Srbije, odbornik u Novom Pazaru i član nadzornog odbora u Kliničkom centru Srbije, kao predstavnik Vlade.

Od prošlog saziva niko od starih – novih poslanika se, međutim, nije odrekao duple funkcije, pa je predsednik Administrativnog odbora, koji daje saglasnost za obavljanje duplih funkcija, Aleksandar Martinović, sudeći po podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije i dalje predavač na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i odbornik u skupštini opštine Ruma.

Na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji i dalje predaje Vladimir Orlić, naprednjak i zamenik šefa poslaničke grupe, koji je istovremeno i odbornik u Skupštini Beograda, dok je poslanik SNS Darko Laketić asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Sudeći po broju duplih funkcija u aktuelnom skupštinskom sazivu, inicijativa Aleksandra Vučića da funkcioneri ne mogu da obavljaju više poslova nije zaživela. Trajala je tek jedno leto, a Boban Stojanović, politički analitičar, kaže da je to bila jedna od brojnih populističkih mera predsednika.

– Setimo se i večite priče o rotacijama i kako sada to imaju tek nekoliko institucija, a gde god da se uputite auto-putem najmanje jednom će vas obići vozilo sa rotacijom. Tako i priča o duplim funkcijama. Jednim delom koriste zakonsku mogućnost o tome gde je zabranjeno biti samo u različitim granama vlasti, a da ne pričamo o poslovima u upravnim i nadzornim odborima. Imamo i primere sa po pet-šest plata pojedinih poslanika, a to samo govori gde je danas pozicija i uloga narodnog poslanika. Retki su primeri posvećenih narodnih poslanika koji zaista obavljaju svoj posao u pravom značenju te reči. Danas je gotovo nezamisliv primer Vladimira Pavićevića koji je zamrzao svoj radni status na fakultetu da bi se posvetio skupštini i funkciji narodnog poslanika. To je samo jedan od pokazatelja koliko je unižena i u krajnjoj liniji nebitna funkcija narodnog poslanika – ocenjuje Stojanović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević kaže da postoji istorija sličnih Vučićevih najava, od temeljnijih promena politike ili personalnih promena, do ukidanja agencija, nebrojenih rekonstrukcija vlade, smene direktora, napuštanja položaja predsednika stranke i tako dalje.

– Očigledno da ove najave imaju dnevnu upotrebu, propagandnu ili za rešavanje unutrašnjih odnosa – smatra Pavićević.

Bivši poslanik, a sada lider opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović, kaže da se sve što je Vučić obećao ispostavilo da je bila laž.

– Isto je sa duplim funkcijama. Ukinuo je duple, ali je uveo petostruke ili šestostruke za razne SNS stručnjake poput „Atlagića“ , „Martinovića“ i sličnih – zaključuje Veselinović.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top