Vesti iz Srbije

Vulin ne može da bude pukovnik!

MUP je „objasnio“ da je ministru čin pukovnika utvrđen „u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji u MUP-u.“ Samo, u Zakonu o policiji odgovarajućih odredbi nema, a navedeni Pravilnik se ne može videti, ceo je proglašen za „tajnu“ – kaže Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, povodom skandalozne dodele čina pukovnika Aleksandru Vulinu, ministru unutrašnjih poslova.

U izjavi za Direktno.rs, Šabić kaže da što se tiče samog zakona, dovoljno je pogledati ga, i bez pravničkog iskustva, pa videti da ne postoji nijedna zakonska odredba koja bi uređivala to pitanje, za koje se tvrdi da je uređeno u skladu sa zakonom.

– Dakle, jednostavno nema te odredbe koja bi upućivala na takvo rešenje. Što se tiče samog akta o sistematizaciji, tu niko nije u stanju da pojasni o čemu se radi, budući da je taj akt, sticajem okolnosti, proglašen za tajnu. Postoji rešenje poverenika za informacije kojim je naloženo da se Sindikatu policije učini dostupnim taj akt, ali i pored naloga poverenika koji je obavezujući i izvršan, to rešenje nije sprovedeno. Čak je republički javni tužilac podneo tužbu za poništaj rešenja poverenika i tražio odlaganje izvršenja. Šta će se desiti po tužbi tužilaštva, možemo samo da spekulišemo – navodi Šabić.

Šabić tvrdi da je ministar politička figura, da je član Vlade i da rukovodi organom uprave, u ovom slučaju MUP-om, te da on nije policajac i da se iz same sadržine Zakona o policiji to jasno vidi.

– On ne može biti ovlašćeno službeno lice. Ministar može da bude čovek u kolicima, čovek koji može da ima određene fizičke nedostatke, koji isključuju mogućnost da se bavi policijskim poslom – konstatuje Šabić i zaključuje:

– Jednostavno, ja to rešenje uopšte ne razumem, jer se MUP nije pozvao ni na jednu zakonsku odredbu, nego je samo rekao u skladu sa zakonom i aktom koji niko ne može da vidi.

Podsetimo, MUP izdalo je saopštenje za javnost u kojem se tvrdi da je u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je donet u junu 2018. godine, radno mesto ministar unutrašnjih poslova razvrstano  u radno mesto policijskog službenika u statusu ovlašćenog službenog lica. Takođe, u skladu sa tim zakonskim i podzakonskim propisima, tvrde iz MUP-a, a uzimajući u obzir radni staž, ministru je utvrđen odgovarajući čin policijskog službenika. Tako je u ovom slučaju Vulin zaradio, ni manje – ni više, nego čin pukovnika.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top