Vesti iz sveta

Za opremanje kovid bolnice u Novom Sadu potrošiće se 1,97 milijardi dinara!

Opremanje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, koje su sagrađene prošle godine, koštalo je skoro tri milijarde dinara. Za opremanje nove kovid bolnice u Novom Sadu potrošiće se još 1,97 milijardi dinara (16,8 miliona evra).

Sve nabavke sprovedene su u najnetransparentnijem obliku postupka, odnosno direktnim pregovaranjem, a nosilac posla za sve tri bolnice je firma Magna pharmacia iz Beograda.
 
U postupcima nabavke opreme za kovid bolnice „Zemun ekonomija“ u Batajnici i „Rasina“ u Kruševcu Ministarstvo zdravlja je zaobišlo zakonske odredbe, pa za aparate i nameštaj u vrednosti od skoro 400 miliona dinara nije odredilo tehničke karakteristike niti jedinicu mere na osnovu kojih bi ponuđači mogli da daju odgovarajuću ponudu, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Takođe, Ministarstvo je najpre odabralo da opremu za obe bolnice nabavi uz pomoć pregovaračkog postupka bez obajvljivanja javnog poziva koji gotovo u potpunosti isključuje javnost pošto Ministarstvo samo poziva firme za koje veruje da bi mogle da prodaju potrebnu opremu, a zatim bira najpovoljniju cenu.
 
Za opremanje obe bolnice posao su dobile tri firme iz Beograda – Magna pharmacia kao nosilac posla, Drager tehnika i Beolaser. Za kupovinu opreme za bolnicu u Batajnici ugovorena je cena od 1,25 milijardi dinara, a za bolnicu u Kruševcu 801,1 miliona dinara.
 
Nova kovid bolnica i stari dobavljači
 
Ministarstvo zdravlja je 23. jula ove godine donelo odluku o dodeli ugovora za nabavku opreme radi lečenja obolelih od korone za potrebe objekata kovid bolnice u Novom Sadu.
 
Vrednost ugovora je 1,97 milijardi dinara, a posao je dobila grupa ponuđača koju čine Magna pharmacia (nosilac ponude), PTM iz Šabca, MD Imaging iz Beograda, Drager tehnika iz Zemuna, Intrex iz Beograda i SZR Rover – Milan Krunić iz Valjeva.

Predmet javne nabavke je kompletno opremanje bolnice. Ovako obimne nabavke u zdravstvu uglavnom se oblikuju po partijama, što bi u konkretnom slučaju npr. značilo da bi kreveti bili jedna partija, respiratori druga, rendgen aparati treća. 
 
Međutim, u ovom slučaju Ministarstvo zdravlja je objasnilo da „nabavka nije oblikovana po partijama iz razloga što celokupna oprema koja se nabavlja je jedna zajednička funkcionalna celina, jer se nabavlja za jedan objekat posebne namene i mora se zajedno instalirati i zajedno pustiti u rad“.
 
Aneksima do veće cene
 
Ministarstvo je još jedom prekršilo Zakon o javnim nabavkama i ove anekse nije objavilo na portalu javnih nabavki, na šta ima obavezu, kako se ističe u izveštaju DRI, navodi Nova ekonomija.

Aneksima se cena opremanja bolnice u Batajnici povećala za 520,9 miliona dinara. Tako je oprema u ovoj bolnici dostigla cenu od 1,78 milijardi dinara.Cena opremanja bolnice u Kruševcu porasla je za 314,5 miliona dinara, pa je sada ukupno iznosila 1,1 milijardu dinara.
 
Krajem decembra sprovedena je još jedna javna nabavka „preostalog dela opreme“ za potrebe kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu.  Ponuđač je ovoga puta bila samo Magna Pharmacia. Ugovor je potisan 30. decembra, a već sledećeg dana na račun firme Ministarstvo zdravlja je avansno uplatilo celokupnu vrednost ugovora od 110,9 miliona dinara.
 
Novac za opremanje bolnica u Batajnici i Kruševcu je po zaključcima Vlade Srbije obezbeđen iz emisije državnih hartija od vrednosti (2,06 milijardi dinara),  kao i iz preusmeravnaja u budžetu sa drugih predviđenih troškova i korišćenjem tekuće budžetske rezerve.
 
Magna pharmacia deo aprata poklonila
 
Za najpovoljniju cenu se grupa ponuđača na čelu sa Magna pharmaciom, između ostalog, izborila na taj način što je za 21 laboratorijski aprat dala ponuđenu cenu od nula dinara, odnosno besplatno ih ustupila Ministarstvu zdravlja. Za ove aparate druga grupa ponuđača dala je ponudu od 32,3 miliona dinara.

Nije retkost da firme mimo postupaka javnih nabavki laboratorijske aparate besplatno poklanjaju zdravtsvenim ustanovama jer na taj način ostvaruju monopol nad daljim nabavkama reagenasa i rezervih delova koji su neophodni za rad aparata, a za koje je neophodno da sa njim budu kompatabilni.
 
Za tri godine, osam puta veći prihod
 
Kako piše Nova ekonomija, Magna Pharmacia je u 2020. godini imala poslovne prihode dva i po puta veće nego 2019. godine. 
 
Iako firma postoji od 1993. godine, značajan skok u prihodima beleži od 2018. godine. Poslovni dobitak firme je porastao još više, pa je tako 2019. godine on iznosio 548 miliona dinara, a 2020. godine dobitak je bio 3,7 puta veći – 2,03 milijarde dinara. 
 
Firma je čest dobavljač zdravstvevnih institucija u Srbiji i ima niz sklopljenih ugovora sa kliničkim centrima, domovima zdravlja i bolnicama.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top