Vesti iz Srbije

Zagađenje reke Pek katastrofalno!

Ekološki aktivista Branko Janković kaže da je situacija sa zagađenjem reke Pek, u koju kompanija Ziđin bez prečišćavanja ispušta otpadne vode, katastrofalna, a preti da preraste u apokaliptičnu.

On je istakao da su analizom vode iz reke utvrđene 10-11 puta veće vrednosti štetnih materija od dozvoljenih.

  • Zagađenje zemlje i vazduha može da se ignoriše, ali reke ne može, jer je istina suviše vidljiva. Reka Pek je ogledalo Srbije. Svaka oblast države ima zakone koji se ne poštuju. Za poštovanje zakona i mi smo sami odgovorni, ali za nadzor je odgovorno Ministarstvo za zaštitu životne sredine… Posledice zagađenja su veoma ozbiljne. Nije da patimo da li ćemo moći preko leta da se kupamo, već je pitanje ekološko, širi je problem, živi svet u Peku je ugrožen, u reci Pek je velika tragedija – rekao je u Danu uživo na TV N1 Janković.

On je upitan i da li smatra da će kompanija Ziđin, kako je saopšteno, eliminisati najmanji negativni uticaj na Pek.

  • Posle dopisa koji je uputio preminuli ekološki aktivista Nebojša Joksić iz Kučeva, Ministarstvo je poslalo inspektora za zaštitu životne sredine koji je obišao nizvodni tok Peka od sela Neretvice, prošavši kroz Kučevo, umesto da ode gde može da se očekuje zagađenje, a to je uzvodno. On je konstatovao u razgovoru sa pecarošima da je Pek zagađen – naveo je.

Ekološki ustanak je 1. aprila okupio više hiljada ljudi u Beogradu i pokazao da svest o ovoj temi u našoj zemlji postoji. Na pitanje da li je protest imao veći uticaj, Janković je rekao da je nakon njega došla reakcija nadležnih organa, što je ocenio kao „sticanje jeftinih političkih poena“.

  • Onda dan posle toga, (ministarka rudarstva i energetike) Zorana Mihajlović kaže da Ziđin ima nalog da završi postrojenje za prečišćavanje vode u Majdanpeku do 30. aprila. Zamolio bih medije da tada svi pođu do Majdanpeka na otvaranje postrojenja, da vidimo da li će stvarno tako biti – zaključio je.
Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top