Vesti iz Srbije

Zagorka Dolovac se prijavila za treći mandat!

Državno veće tužilaca nedavno je raspisalo konkurs za izbor Republičkog javnog tužioca jer dosadašnjoj glavnoj državnoj tužiteljki Zagorki Dolovac otkucava drugi mandat na toj funkciji, a kako nezvanično saznaje Nova.rs, ona je podnela prijavu i za treći mandat. Podsetimo, Dolovac je na to mesto prvi put imenovana početkom 2010. godine, da bi 2015. bila reizabrana na period od šest godina.

Javnog tužioca, na predlog Vlade Srbije, bira Skupština Srbije, a o predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Skupštine.

Ipak, kako se nezvanično saznaje, trenutna atmosfera je takva da je gotovo izvesno da će Dolovac ponovo na čelo srpskih tužilaštva.

Proteklih meseci u javnosti su aktuelne brojne afere, koje potresaju i sam vrh države. I dok javnost čeka odgovore i epiloge pomenutih slučajeva, aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac se ne oglašava, zbog čega je javnost Srbije podeljena oko toga da li bi trebalo da se ponovo nađe na funkciji koju trenutno obavlja

Dolovac je na mesto republičkog javnog tužioca izabrana 2009., a zatim reizabrana 2015. godine, a njene mandate obeležile su brojne afere poput „Krušika“, „Jovanjice“, „Savamale“, slučaja pada grupe Veljka Belivuka, ali i mnogo druge.

O neprisutnosti Dolovčeve govorili su brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine Interpolu „nestanak“ republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac jer je po njenim rečima, nemoguće da neko ko prvi treba da reaguje na brojne afere u Srbiji, svojevoljno nestane.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top