Vesti iz Srbije

Započet postupak promene Ustava!

Glasanjem za Vladin predlog, skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, pokrenuo je postupak promene Ustava u oblasti pravosuđa. Nije poznato koliko će trajati, ali se i predsednik Skupštine Ivica Dačić i predsednica Vlade Ana Brnabić nadaju da će se referendum, kao poslednji korak u izmeni Ustava, održati pre raspisivanja novih izbora.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić tokom današnjeg zasedanja imali su zajedničku poruku: „Građani će jednoga dana biti jednaki pred sudom, sud će biti nezavistan, a pravda dostižna u razumnom roku“.

Podizanjem ruku članova skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo napravljen je prvi korak u procesu izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Još mnogo toga trebalo bi da se desi pre poslednjeg koraka – referenduma.

Ipak, Ivica Dačić kaže: „Sve može da se završi do izbora“.

A ako ipak izbori budu brži, ovaj usvojeni Vladin predlog „pada u vodu“, pa će se izmenama Ustava baviti neka nova Vlada i novi parlament.

„Ja se nadam da će to moći da se uradi u sazivu ove Skupštine , ali opet mislim da je kvalitet mnogo važniji od brzine, i da je ovo pitanje koje ne treba brzati , ali ne treba odugovlačiti. Mislim da je jako važno da napravimo društveni konsenzus oko ovog pitanja“, smatra premijerka Ana Brnabić.

I dok je premijerka objašnjavala da je Vladin predlog ustavnih izmena prošao Venecijansku komisiju i da je promena izbora sudija i tužilaca nešto što Srbija mora da uradi na putu ka EU, predsednik parlamenta se sa tim delom teksta bolje upoznao.

„Pa mi apsolutno kao grana vlasti nismo ravnopravni, zamislite sudska vlast ima stalnost funkcije, gde je nama stalnost“, zapitao je Dačić.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top