Vesti iz Srbije

Zbog čega se kavez SNS-a drma više nego ikad!

Od dolaska na vlast 2012. godine, režim oličen u Srpskoj naprednoj stanci iz godinu u godinu sve je jačao. Okupacijom javnog prostora i propagadnom mašinerijom, kojoj bi pozavideli  mnogi totalitarni režimi, SNS je postao politički kartel koji je oko sebe stvorio privid “nepobedivosti”. U poslednje vreme taj privid sve je slabiji, a u prilog tome govore mnoga dešavanja i naznake.

Izabrali smo za vas 6 stvari ko je govore da je vlast ugroženija nego ikad:

1. Ujedinjenje sa SPAS-om

Devet godina naprednjaci su manje-više suvereno vladali, pokupovali razne sitne i krupne funkcionere, namirili satelit stranke, ali nikada se nisu ujedinili ni sa jednom “bitnijom” strankom. Čak su i socijaliste gotovo prisajedinili sebi, ali ujedinjenja nije bilo ni sa kim, sve do ove godine. 

Najava da će se Šapićev SPAS ujediniti sa SNS bila je iznenađenje za mnoge koji su površno analizirali političku situaciju u Srbiji. Ulaskom u vlast, Šapić je zacementirao sebe i svoju partiju za SNS, a ujedinjenje je bio samo preko potreban potez naprednjaka kako bi imali što bolje šanse da odbrane Beograd na predstojećim izborima. Poznato je da opozicija najbolje stoji u Beogradu i da su ogromne šanse da će naprednjaci izgubiti prestonicu na sledećim izborima. Zbog toga se Vučić ujedinio sa Šapićem, kako bi pokupio svaku mrvicu podrške koja mu je preko potrebna u Beogradu.

2. „Konstruktivna“ opozicija

Dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima nije ni počeo, a opozicija se podelila na onu koja neće da pregovara uz prisustvo predstavnika Evropskog parlamenta i na onu koja hoće. Takozvanu “konstruktivnu” opoziciju koja je želela direktno da razgovara sa Vučićem čine dobro poznate stanke poput DSS-a, SRS-a, Zavetnika, ali njima su se priključili i DJB i Dveri. Doduše, ove dve stranke su učestvovale u dijalogu sa stancima (DJB je zatim prekinuo učešće), ali kada su uzme u obzir skorašnje ispijanje vina (neki su pili vodu) sa Vučićem i Brnabićkom, opravdane su sumnje mnogih opoziconih građana da će lista podobne opozicije postati duža. Očito da vlast na sve načine pokušava da razjedini opoziciju.

3. Povlačenje pred ekološkim ustankom

Ekološka svest građana poslednjih godina je sve veća i veća, a ove godine dostigla je svoj pik. Borba protiv zagađenje vazduha, mini-hidroelektrana, ali i pogubnog projekta kompanije Rio Tinto, probudila je građane koji su protestovali širom Srbije. Vlast je prvo ignorisala proteste, a zatim i popustila pred mnogim zahtevima. Zato su na Staroj planini građani uspeli da se izbore protiv MHE, a vlast obećava da će Rio Tinto ispuniti sve potrebne uslove za rad. Vesić kupuje mašinu za presađivanje drveća, postavljaju se prečišćivači vazduha, najvljuju fabrike za prešišćavanje vode. Sve to se dešava kako bi se ekološki ustanak smirio.

4.Afera „Belivuk“

Nakon hapšenja Veljka Belivuka i njegovih saradnika, na površinu je krenula da izvire sva prljava veza vlasti i ovog klana. I najnaivnijima je jasno da Belivukov klan nije postojao pre dolaska SNS-a na vlast, ali i da je očito služio za mnoge prljave poslove koji su bili potrebni za vlast. Belivukova izjava da se sastajao sa Vučićem i Vulinom i da je za njih odrađivao različite “usluge” u najmanju ruku je strašna. Strašno su se i uplašili predstavnici vlasti, jer ukoliko postoje dokazi povezanosti vlasti i Belivuka, i ako ti dokazi izađu na videlo, SNS će se urušiti kao kula od karata. Zato vlast na sve načine pokušava da spinuje aferu „Belivuk“ i da poveže Belivuka sa opozicijom.

5. Sukob sa Stefanovićem

Ministar vojske Nebojša Stefanović bio je neko za koga se tvrdilo da će biti Vučićev politički nasledinik. Bio je desna ruka predsednika Srbije, čovek od najvećeg poverenja i jedan od glavnih ljudi Srpske napredne stranke. Danas je sukob između Vučića i Stefanovića očigledan, a samo njih dvojica znaju šta bi se dogodilo ako Stefanović progovori. Zbog toga je verovatno i dalje minister i nije u potpunosti skrajnut iz politike i javnog života.

6.Panične poruke narodu, deljenje novca i obećanja penzionerima

Prošle godine vlast je svakome ko se prijavio dala pomoć od po 100 evra. Ove godine je obećano 60 evra, od kojih je već dato 30, a još 30 se očekuje na jesen. Uz to penzioneri će dobiti još 50 evra na tih 60. Očito da se to učinilo malo za vlast, pa je Vučić obećao još po 20 evra svima do kraja godine. Nije predsednik Srbije odlučio da silan novac podeli građanima zbog zabrinutosti za njihovu finansijsku situaciju, već zbog toga što se bliže izbori.

Zato su penzioneri dobili više novca, jer su oni ciljna grupa naprednjaka. Zbog toga je predsednik Srbije na sve ovo obećao da će penzioneri u februaru (tik pred izbore) dobiti još 20.000 dinara pomoći. Time je uspeo da legalizuje kupovinu glasova tako što će narodu dati narodne pare i još sebe predstaviti kao nekog dobrotvora.

Kad se na sve to dodaju obećanja da će plate biti za četiri godine 900 evra, te da će se penzioenrima povećati penzije, može se zaključiti da je vlast uplašenija nego ikada i da na sve načine pokušava da pridobije glasove.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top