Mitrovačke vesti

Ziđinu sada potrebni radnici

Ziđin, poznat po tome da se prema radnicima odnosi bahato i neprimereno, ovih dana se, prema rečima NSZ u Boru, susreo sa problemom nedostatka radnika za određene pozicije. Kako ova sluižba kaže, potrebene radne snage za kinesku kompaniju na birou grada Bora više nema. Direktorka NSZ u Boru Lidija Načić je za agenciju Beta rekla da ne postoje kadrovi za određena zanimanja poput mašinskih i elektro-inženjera, nema ni pravnika sa položenim pravosudnim ispitom.

Ziđin je krenuo u potragu za novom radnom snagom, zbog čega su u zgradi Gradske uprave u Zaječaru ove nedelje predstavili slobodna radna mesta svim zainteresovanima koji su bili pozvani da ponesu svoje biografije, piše Luftika.rs.

Prema pisanju Ist medije, kineski poslodavac traži tehničare mašinske i elektro struke, bravare, metalostrugare, automehaničare, elektrotehničare, elektroničare, vozače teških teretnih vozila i kamiona, bageriste, geometre, manevriste i mašinovođe. Ziđinu su potrebni i diplomirani ekonomisti, pravnici, inženjeri elektronike, mašinstva, rudarstva i ostali diplomirani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i rudarstva.

Za Danas su iz NSZ tokom leta rekli da na birou nemaju rukovaoce bagera i mašina za izradu lake ambalaže, livce, bušače u podzemnoj eksploataciji, geodete, projektante niskogradnje, a među najtraženijim zanimanjima kojih takođe nema dovoljno su i radnici na obezbeđenju, tesari, zidari, armirači.

Prosečna neto zarada u Ziđinu je u prvoj polovini ove godine iznosila 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle godine i 19,3 odsto više nego 2019, piše Ist media. Plate u Ziđinu su redovne, navode na ovom portalu i 54 odsto veće od proseka u Srbiji.

– Prema našim saznanjima, poslodavac je u prošloj godini ostvario oko 680 miliona dolara prihoda, a već u prvom kvartalu ove godine je ostvario 222 miliona prihoda, što je znak da će u ovoj godini biti ostvaren veći prihod i veća dobit nego na kraju prošle godine. Zato sindikati i traže da uspeh poslodavca zaposleni prate i kroz povećanje zarade, odnosno mogućnost da u kolektivnom ugovoru ima i povećanje zarade – rekao je predsednik UGS Nezavisnost u Ziđinu Časlav Gavrić za Radio Slobodna Evropa.

Ne smemo zaboraviti šta je sve Ziđin dobio iz budžeta naše države. Pored subvencija za sve i svašta, Ziđin je uzeo i pomoć privredi usled pandemije koronavirusa, u iznosu od dva miliona evra, iako je u prethodne dve godine zabeležio rekordne rezultate u proizvodnji bakra i zlata.

Gavrić kaže da plate u onom delu kompanije, nekadašnjem RTB Boru, jesu na nivou od skoro 100 hiljada, ali da ne zna kako se kreću u novom rudniku Čukaru Peki.

– To je prosek kod nas u Ziđinu, u delu koji je nekada bio RTB Bor, a kolike će plate biti u novom rudniku to još ne znamo, tamo nismo još sindikalno organizovani, dosta je ugovora na određeno – kaže Gavrić za Danas.

– Pitanje je i kakvi su uslovi, obično poslovodstvo postavlja i neke uslove kada se radi o godinama, jer neće da zapošljavaju starije, sve preko 40 godina ne upošljava se – ističe on.

Prema podacima sa APR, prošlu godinu Ziđin je završio sa 5.472 zaposlena, trenutno ih, kaže Gavrić, radi između 5.700 i 5.800, dok na drugom mestu, u novom rudniku Čukaru Peki nedostaje nekih 500 ljudi.

– Toliko planiraju da uposle, taj rudnik je već neko vreme u pripremi za otvaranje, s jeseni je plan da krene i da se ozbiljnije radi. Tu sigurno nedostaje stručni kadar i tehnički, ali i pravno-ekonomske struke – naglašava Gavrić.

Prva polovina godine za radnike Ziđina protekla je u pregovorima sa poslodavcem kako će izgledati novi kolektivni ugovor, a zbog nezadovoljstva novim pravilnikom o radu koji je firma donela nakon što je krajem juna stari istekao radnici su najavili i štrajk. Nakon dosta pregovora situacija je izglađena. Novim ugovorom su zamislil da zakucaju rast platama dok im je profit rastao vrtoglavo več u prva tri meseca ove godine. Pošteno, svaka čast.

– Uspeli smo zajedno sa Ministarstvom rudarstva da rešimo problem, poništen je Pravilnik o radu koji su doneli i usvojen je novi koji je sadržao ista prava kao Kolektivni ugovor koji smo imali ranije, s tim da su oni bili dužni da nastave pregovore, ali od toga još nema ništa – kaže Časlav Gavrić.

Radnicima trenutno, kako kaže, odgovara ovaj Pravilnik koji sadrži ista prava kao stari Kolektivni ugovor i koji omogućava povećanje zarade, koji ugovor zbog kog su se pobunili nije predviđao.

Srbija Ziđin Koper je u većinskom vlasništvu kineske Zijin International Mining Company Limited sa sedištem u Hongkongu, koja je pre tri godine kupila RTB Bor. Kompaniji Ziđin majning ove godine Ministarstvo rudarstva odobrilo je i izgradnju rudarskih objekata, kao i izvođenje radova u rudniku bakra i zlata Čukaru Peki.

Najavljena vrednost investicija u ovaj rudnik je 474 miliona evra, a predviđena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata. Kada su dali odobrenje iz Ministarstva rudarstva su poručili da će otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u poslednjem kvartalu 2021, Srbija postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a da će se učešće u proizvodnji ove rude povećati sa sadašnjih pet na 18 odsto. Sjajne prognoze za Ziđin od kojih mi nemamo ama baš ništa osim čistog vazduha u Boru.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top