Vesti iz Srbije

Živković: „Za projekat od 20 miliona evra u BG, mogu da naprave 7 centara širom Srbije za pomoć deci“

„Projekat koji će pokazati osećajnost Tamare Vučić, stručnost Zlatibora Lončara, Darije Kisić, Ružića i Dmitrovića, koji će koštati 20 miliona evra – isto koliko bi čak sedam centara stvarno neophodnih deci sa razvojnim teškoćama i koji će ovoj deci dati šta“, pita se Irena Živković, majka čije dete bolje od autizma, nakon najave prve dame da će Srbija dobiti velelepni Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju „Ukras sveta“, kakvog „nema u Evropi“.

„Ukras sveta“ pružiće sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj, što je posebno važno deci koja su u riziku od zaostajanja, odnosno kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, i njihovim roditeljima, rekla je „Politiku“ Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, koja svojim angažovanjem želi da podstakne i promoviše ovu pionirsku ideju u našoj zemlji.

Međutim, ideja je vrlo skupa, projekat je će koštati između 20 i 22 miliona evra i planiran je da za dve godine bude izgrađen na Bežanijskoj kosi, u Beogradu.

Stoga se Živkovićeva, članica Glavnog odbora i predsednik Inicijativnog odbora Bor Stranke slobode i pravde, logično pita šta ti silni milioni i kvadrati znače deci s autizmom, koje koristi će od svega toga imati oni koji žive u Novom Pazaru, Kikindi, Medveđi ili Boru, kao njen sin. 

– 17.000 kvadratnih metara bazena, zoo vrta, bašti koji bi mogli biti raspoređeni po Srbiji na 7×2500 kvadratnih metara sa sedam stomatologa da deca sa razvojnim teškoćama ne čekaju više po par meseci na red u Beogradu ako ih zaboli zub – piše na Tviteru i širi reči Darija Rosija, predsednik Udruženja „Autizam – pravo na život“, u tekstu za „Danas„.

Podsetimo, Srbija je postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training). Reč je o programu za roditelje i staratelje dece sa razvojnim teškoćama, sa posebnim akcentom na decu sa poremećajima iz spektra autizma.

Tamara Vučić je rekla kako je formirana radna grupa koja je uključila ministre Zorana Lončara, Dariju Kisić Tepavčević, Branka Ružića, Radomira Dmitrovića, jer „zahteva multisektorski pristup“, što je uvek dodatni izazov.

– Zatim i naše uvažene profesore, najbolje eksperte iz oblasti autizma, ranog razvoja, kao i predstavnike saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom, predstavnike drugih institucija i arhitekte koji su, zaista, ušli u srž projekta. Naravno, dobre prakse i ideje su preuzimane od različitih uskospecijalizovanih centara širom sveta, kao što su centri za autizam, za retke bolesti i slično.

Dakle, i sa jednom ovako osetljivom temom predstavnici vlasti se igraju, pa planiraju da troše ogroman novac na jedan centar, umesto da naprave više u različitim delovima države kako bi svi imali jednaku šansu.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top