Uncategorized

Zlatno doba a plate sirotinjske!

U slučaju hitne popravke bojlera i frižidera čak trećina građana Srbije bila bi prinuđena da proda nešto od pokućstva. Četvrtina ne bi imala ni šta da proda. Drugačije teško da i može biti ako se ima u vidu da su istraživanja pokazala kako su i tri minimalca manja od plate neophodne za dostojanstven život.

Кako Socijalno-ekonomski savet potkraj prošle godine nije uspeo da postigne dogovor o novoj minimalnoj mesečnoj ceni rada u Srbiji, odluka je spala na Vladu. Minimalac je porastao na 32.156 dinara, ili za oko dve hiljade, iako su predstavnici sindikata tražili da iznos isprati minimalnu potrošačku korpu, koja je u januaru 2021. koštala 38.141 dinar. Dakle, oko 350.000 ljudi, koliko ih živi od minimalca, mesečno su u minusu od oko 6.000 dinara, uz opasku da mnogi zarađuju i manje od zakonom propisane minimalne zarade.

No, u vidu treba imati i da struktura minimalne potrošačke korpe od građana iziskuje mnogo domaštavanja – primera radi, projekcija potrošnje za hranu i bezalkoholna pića tročlanog domaćinstva iznosi 540 dinara dnevno. Ili 126 dinara za obrazovanje i oko hiljadu dinara za odevanje – mesečno.

Tezu da je dostojanstven život misaona imenica za najveći deo Srbije, nehotično je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je početkom tekuće godine rekao da s dve prosečne plate, od oko 60.000 dinara, može sasvim pristojno da se živi. Možda je to tačno, ali rezultati Ankete o prihodima i uslovima života pokazuju da u Srbiji tek desetak odsto građana ima porodične prihode od 120.000 dinara mesečno.

Međunarodna mreža „Кampanja za čistu odeću“ (Clean Clothes Campaign), koja nadgleda uslove rada u globalnoj tekstilnoj industriji, terenskim je istraživanjem izračunala da u platu za dostojanstven život (living wage) stanu čak tri minimalne mesečne zarade, budući da ona iznosi 98.000 dinara. Metodologija izračunavanja ove referentne vrednosti se naslanja na proračune Asia Floor Wage Alliance, koji polaze od troškova za život jedne osobe i dve dodatne „potrošačke jedinice“ – dve odrasle osobe, jedne odrasle osobe i dvoje dece, ili četvoro dece.

Pedeset odsto prihoda izdvaja se na hranu i piće, četrdeset na ostale životne potrebe (odeću, stambene režije, transport, kulturu, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu), uz deset odsto na tzv. „diskrecioni dohodak“, ili štednju za crne dane. Svako kome se u istom mesecu pokvario bojler i frižider zna značaj slamarice, a prema nekim istraživanjima, čak trećina građana Srbije bila bi prinuđena da proda nešto iz kuće u slučaju hitne popravke. Četvrtina, međutim, ne bi imala ni šta da proda.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top