Vesti iz Srbije

Zrenjanin: Ljudi plaćaju račune, a fabrika vode ne radi!

Ni šest meseci nakon eksplozije u zrenjaninskoj fabrici vode, to postrojenje nije proradilo, a građanima iz česmi sedamnaestu godinu zaredom teče voda zabranjena za upotrebu.

Čelnici fabrike od januara napominju da su spremni da ponovo krenu sa radom, ali u gradu njihove pozive ignorišu, piše Euronjuz. 

Zrenjaninske vlasti mesecima se nisu oglasile ni o izveštaju stručne komisije gradskog vodovoda da Fabrika urušava sistem vodosnabdevanja, a o problemu pijaće vode nisu hteli da govore ni za Euronjuz.

Jedino postrojenje za prečišćavanje vode koje Zrenjanin ima, već pola godine stoji. Za to vreme građani uredno plaćaju račune, a pijaću vodu kupuju, ili se, po višegodišnjoj navici, snalaze.

Dok vreme prolazi, skupa oprema propada jer se ne koristi, a dugovi grada prema postrojenju rastu, priča novi direktor Fabrike vode, četvrti u proteklih pet godina.

Prema rečima direktora, dugovi prema fabrici iznose 90 miliona dinara. Od Grada, Vodovoda i Vlade Srbije, od januara traže da ponovo prorade, ali odgovora nema.

– Nemamo partnera za dijalog. Kome god da smo se obraćali, ili nismo dobili nikakav odgovor, ili smo dobijali odgovor da trenutno nisu u stanju da nas prime – kaže za Euronjuz direktor Fabrike vode, Aleksandar Savin.

U Fabriku vode je do sada, pored novca investitora, uloženo i više od 100 miliona dinara iz budžeta. I potrebno je još, ako hoćemo da proradi, za Euronjuz navodi predsednica Vlade.

– Tu je sad samo pitanje da li to dodatno ulaganje radi Grad, uz podršku Pokrajine i budžeta Republike Srbije, ili uvodimo nekog trećeg investitora. Svaki dan radimo na tome, ali je težak problem, užasan je problem i nešto što je krivo posađeno, teško može da se ispravlja – rekla je Ana Brnabić.

Osim stručne komisije Vodovoda koja je dala negativnu ocenu, i druga komisija, sastavljena od univerzitetskih profesora, završila je svoju analizu.

– Taj izveštaj je urađen u januaru. Mi smo ga tražili mnogo puta, nismo uspeli da ga dobijemo. Na kraju smo ga tražili kao informaciju od javnog značaja i konačno smo ga dobili 30. maja – navodi direktor Fabrike vode Aleksandar Savin.

U izveštaju, pored podatka da deo dokumentacije nisu dostavili ni Fabrika ni Vodovod, stoji da problemi postoje u svim segmentima – od izvorišta, preko postrojenja, do distributivne mreže.

Click to comment

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Najnovije vesti

To Top